
Bolile de piele precum psoriazisul pot fi declansate de catre stres
In ultimii ani, stresul a devenit unul dintre cei mai nocivi factori de agresiune a organismului uman, fiind considerat chiar mai periculos decat colesterolul. In anumite cazuri, stresul poate declansa afectiuni periculoase care pot pune viata in pericol.
Nu suntem straini de faptul ca stresul excesiv este nociv pentru sanatate, insa, organul care are cel mai mult de suferit de pe urma acestuia este pielea. Practic, atunci cand sistemul nervos este afectat de stres, pielea poate reactiona prin inflamatie, urticarie, eczeme, dermatita atopica , psoriazis, dermatita seboreica, acnee, rozacee, aftoza , vitiligo, infectii cu herpervirus, pana la hiperhidroza, alopecie si distrofii unghiale.
Printre principalele simptome ale bolilor de piele se numara mancarimea, roseata, uscaciunea pielii, distrofiile unghiale, matreata sau caderea parului. Pe fond de stres si anxietate, simptomele neplacute, cum ar fi mancarimea si durerea, sunt mult mai greu de ignorat, iar disconfortul tinde sa fie si mai mare, pentru ca duce la mai multe zgarieturi si iritatii prin scarpinare.
Pe langa toate acestea, expertii afirma ca anxietatea poate duce la tulburari de somn, dar are efecte nebanuite si asupra pielii. Cercetarile recente au aratat ca insomnia pare sa aiba un efect negativ asupra capacitatii de regenerare a pielii. Daca pierdeti somnul din cauza stresului , este posibil sa prezentati, de asemenea, simptome mai grave ale dermatitelor.
Atunci cand stresul se manifesta prin aparitia unor dermatite, este important sa consultati un dermatolog pentru a confirma cauza si pentru a primi tratamentul adecvat, cat mai repede cu putinta.
Spre exemplu, psoriazisul este o dermatoza cronica inflamatorie . Aceasta boala de piele poate fi identificata dupa leziunile eritemato-scuamoase bine delimitate , cu diferite localizari (scalp, coate, genunchi , palmo-plantar , in pliuri).
Conform statisticilor, stresul a fost raportat la nu mai putin de 44% dintre pacienti inainte de aparitia initiala a psoriazisului, iar eruptiile recurente au fost atribuite stresului la 80% dintre persoane. Psoriazisul, care debuteaza inainte de varsta de 40 de ani, pare a fi mai frecvent declansat de stres decat de boala cu debut tarziu. Pacientii care au raportat un nivel ridicat de stres psihologic pot avea simptome mai severe, atat la nivelul pielii, cat si a articulatiilor.