Cancerul de col uterin poate fi declansat de catre infectia cu HPV
Stim cu totii ca in ceea ce priveste cancerul de col uterin, acesta poate avea mai multe cauze, insa principalul factor de risc il reprezinta infectia cu virusul HPV. In functie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate disparea intr-un interval de unu sau doi ani.
Din nefericire, cancerul de col uterin ocupa locul al doilea in lista tipurilor de cancer care produc cele mai multe decese anual in Romania, dupa cancerul mamar. Incidenta acestui tip de cancer, precum si mortalitatea din aceasta cauza, ne situeaza in varful clasamentului Europei de Est si in Uniunea Europeana.
Populatia feminina a Romaniei cu varsta de peste 15 ani este de aproximativ 9.500.000 de femei. La fiecare 100.000 de romance, 30 sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Anual, sunt depistate 3448 de cazuri, dintre care 2094 rezulta in deces. Rata mortalitatii este de 18 femei la fiecare 100.000. Aceasta se datoreaza lipsei unui program national amplu de controale ginecologice periodice obligatorii si a lipsei acute de informare.
Tulpinile cancerigene ale virusului HPV
Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai intalnita dintre afectiunile cu transmitere sexuala. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar si atunci cand leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu stiu ca sunt purtatoare ale virusului pana nu ajung la un control ginecologic mai amanuntit sau la o colposcopie.
Conform Istitutului National de Cancer, studiile recente au aratat ca in orice moment, in lume, 43 % dintre femei prezinta infectii cu HPV, iar mai mult de jumatate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel putin o data in viata. Exista peste 40 de tulpini HPV, insa doar doua sunt generatoare de cancer.
Infectiile cu HPV pot sa dispara dupa cativa ani, dar la fel de probabil pot sa si persiste. Este important ca pacientele sa stie ca orice infectie cu HPV trebuie tratata, pentru ca altfel exista riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin. Astfel nu trebuie sa evitam sa mergem la medicul specialist macar o data pe an, daca nu la jumatate de an cum este recomandat.