13
iun.

Diabetul este o boala extrem de periculoasa

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se intelege cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele considerate normale. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism.

Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei. Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului.

In momentul in care hrana ajunge in stomac, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. Pancreasul persoanelor cu diabet, fie produce prea putina insulina (uneori chiar deloc), fie celulele nu raspund in mod adecvat la insulina care este secretata. Astfel, organismul pierde principala sa sursa de combustibil, chiar daca sangele contine cantitati mari de zahar.

Diabetul este de trei tipuri: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational (de sarcina).

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. Boala autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar, al carui rol este de aparare antiinfectioasa, se intoarce impotriva unei parti a organismului. In diabet, sistemul imun ataca celulele beta producatoare de insulina, aflate in pancreas, si le distruge. Astfel, se explica faptul ca pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc.

Practic, o persoana care are tipul 1 de diabet trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. Tipul 1 de diabet apare la aproximativ 5 pana la 10 % din totalul cazurilor de diabet. Se dezvolta, cel mai adesea, la copii si adulti tineri, dar poate apare la orice varsta.

Simptomele diabetului de tip 1 includ cresterea senzatiei de sete si a mictiunilor, senzatie de foame permanenta, pierdere in greutate, tulburarea vederii si oboseala extrema. Daca nu este diagnosticata si tratata cu insulina, o persoana cu diabet de tip 1 poate ajunge la coma diabetica, amenintatoare de viata, cunoscuta sub numele de ceto-acidoza diabetica.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai intalnita forma de diabet. Aproximativ 90-95% din totalul persoanelor cu diabet au au aceasta forma, care, de obicei, se asociaza cu varsta mai inaintata, obezitatea, antecedente familiale de diabet, antecedente personale de diabet gestational, inactivitate fizica si etnie. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale.

Consecinta diabetului de tip 2 este aceeasi ca in diabetul de tip 1 – cantitatea de glucoza creste in sange si organismul nu poate folosi eficient aceasta principala sursa de combustibil a sa.

Simptomele diabetului de tip 2 se dezvolta treptat si pot include oboseala sau greturi, mictiuni frecvente, sete neobisnuita, pierdere in greutate, tulburari de vedere, infectii frecvente si vindecari lente ale ranilor sau plagilor. Unele persoane nu au nici un simptom.

Diabetul gestational

Dupa cum v-ati dat seama, diabetul gestational apare in timpul sarcinii. Asemenea cu diabetul de tip 2, apare mai frecvent la americanii africani, indieni, hispanici si la femeile cu antecedente familiale de diabet. Femeile care au avut diabet gestational au un risc de 20 pana la 50 % de a dezvolta tipul 2 de diabet in urmatorii 5-10 ani.

Analizele necesare pentru diagnosticarea diabetului

Testul de determinare a glucozei din sange (plasma) este testul standard pentru diagnosticarea diabetului de tip 1 sau 2. Cel mai sigur este atunci cand este realizat dimineata, pe nemancate. Valoarea nivelului glucozei in sange (in plasma) este cunoscuta sub denumirea de glicemie.

Totusi, diagnosticul de diabet poate fi pus daca se obtin rezultate pozitive la oricare dintre urmatoarele trei teste, plus confirmarea printr-un al doilea test pozitiv, obtinut intr-o alta zi ulterioara:

– Un nivel al glicemiei (luat in orice moment al zilei) de 200 mg/dL sau mai mult, alaturi de prezenta simptomelor de diabet;

– O glicemie de 126 mg/dL sau mai mare dupa o perioada de 8 ore in care persoana respectiva nu a mancat nimic;

– Un test oral de toleranta la glucoza cu o valoare a glicemiei de 200 mg/dL sau mai mult intr-o mostra de sange recoltata la 2 ore dupa ce persoana respectiva a ingerat un pahar cu apa in care au fost dizolvate 75 grame de glucoza. Acest test, care se face intr-un laborator sau in cabinetul medical, masoara glucoza plasmatica la intervale fixe dupa o perioada de 3 ore.

Diabetul gestational este diagnosticat pe baza valorilor glucozei plasmatice masurate in cadrul testului oral de toleranta la glucoza. In timpul sarcinii, in mod normal, nivelul glicemiei este mai scazut, astfel incat valorile trag pentru diagnosticul diabetului sunt mai jos. Daca o femeie insarcinata are doua valori ale glucozei plasmatice care ating sau depasesc oricare din cifrele urmatoare, ea are diabet gestational: o glicemie a jeun de 95 mg/dL, la 1 ora dupa masa de180 mg/dL, la 2 ore de 155 mg/dL, la 3 ore de 140 mg/dL.

Exista si forme de tulburari ale metabolismului glucozei, cunoscute sub numele de pre-diabet. Persoanele cu pre-diabet, o stare intre “normal” si “diabet” au un risc crescut de a face diabet, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale. Totusi, un studiu recent sugereaza ca scaderea in greutate si cresterea activitatii fizice pot preveni sau intarzia aparitia diabetului, precum si scaderea in greutate si activitatea fizica pot creste sensibilitatea organismului la insulina.

Din pacate, diabetul este una dintre cauzele principale de deces si de handicap. Totusi, se presupune ca diabetul este mai mult ca sigur subdiagnosticat ca fiind cauza ce sta, de fapt, la baza mortii, pe certificatele de deces, deoarece acesta se asociaza cu complicatii pe termen lung ce afecteaza aproape orice parte din organism. Afectiunea duce adeseori la orbire, afectiuni ale inimii si ale vaselor de sange, accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala, amputatii si afectari ale nervilor.