Nutriţie şi dietetică

Specialistul în nutriţie este cel care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul bolile nutritive şi tulburările metabolice asociate acestora. În cadrul acestei specialităţi se pot trata cele mai răspândite dintre afecţiunile care au drept cauză nutriţia incorectă, cum ar fi: diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea şi denutriţia, hiperuricemiile.

Nutriționistul-Dietetician nu pune diagnostic medical și nu prescrie medicamente – asta este treaba și responsabilitatea medicului. Responsabilitatea nutriționistului-dietetician este diagnosticul nutrițional, consilierea nutrițională, intervenția/prescripția nutrițională, interacțiuni aliment-medicament, recomandări de stil de viață și de suplimente alimentare (sigure, bazate pe studii) unde este cazul.

Dietetica include cunoaşterea valorii nutritive a alimentelor şi a transformării lor în decursul gătirii şi conservării. Ea permite să se stabilească regimuri alimentare adaptate necesităţilor subiecţilor sănătoşi sau bolnavi. Astfel, un copil atins de boala celiacă (intoleranţa la gluten) va trebui să primească aporturile energetice necesare creşterii sale, ţinând cont de alimentele care îi sunt interzise (ovăz, grâu, orz, secară). În cadrul îngrijirii subiecţilor obezi sau care prezintă o supraîncărcare ponderală, dietetica va permite stabilirea unui regim hipocaloric, dar echilibrat, care să nu provoace carente.

Menţinerea greutăţii în limite normale are o importanţă deosebită pentru corecta funcţionare a organismului. Nu doar excesul ponderal, ci şi deficitul au fost corelate cu un risc crescut de a dobândi anumite afecţiuni.

Scăderea în greutate

Acest proces trebuie să se realizeze treptat, prin alternanţa etapelor de scadere cu etape de menţinere a greutăţii. Prima etapa de scadere în greutate durează, în medie, 3-6 luni şi trebuie, obligatoriu, să fie urmată de o etapă de menţinere. Regimul alimentar personalizat pentru scădere în greutate este realizat pornind de la obiceiurile alimentare individuale, ţinând cont de preferinţele alimentare, de stilul de viaţă şi de afecţiuni, în cazul în care acestea există.

Regimul alimentar personalizat este elaborat in urma unei evaluări nutriţionale. La finalul acestui program de scădere în greutate trebuie să ajungeţi să aveţi obiceiuri alimentare sănătoase, să vă menţineţi cu uşurinţă greutatea obţinută. De asemenea, regimul alimentar personalizat pentru scădere în greutate trebuie să ofere organismului toţi nutrienţii necesari pentru buna funcţionare.

Creşterea în greutate

Creşterea în greutate trebuie să se faca prin combinarea unui regim alimentar personalizat cu activitate fizică adecvată astfel încât creşterea să se realizeze simultan cu creşterea masei slabe (masei musculare) nu doar prin ţesut adipos. Recomandările se fac personalizat, ţinând cont de motivele care au dus la scăderea în greutate, precum şi de obiceiurile alimentare existente.

Si in acest caz, regimul alimentar este elaborat in urma unei evaluari nutriţionale.