Ginecologia este specialitatea medicală ce se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea bolilor ce afectează sistemul genital feminin. Patogenia ginecologică este una extrem de extinsă cuprinzând bolile de la nivelul organelor genilate interne (uter, ovar, trompe uterine, vagin) a organului genital extern (vulva) dar şi a glandelor anexe precum glandele mamare.
Pentru a avea grijă de sănătatea dumneavoastră este impetuos să efectuaţi un control ginecologic de două ori pe an, pentru a preîntâmpina unele probleme ce pot avea o evoluţie gravă. De asemenea, dacă aveţi tulburări de ciclu menstrual, dureri mamare, scurgeri abundente şi urât mirositoare, trebuie să vă adresaţi unui ginecolog.
Totodata, atunci când aveţi nevoie de un sfat legat de probleme sexuale, contracepţie, avort sau dacă doriţi să rămâneţi însărcinată, medicul ginecolog vă poate oferi toate informaţiile necesare.
Nu uitaţi că o minoră răceala a organelor interne netratată corespunzător poate să ducă la infertilitate. Bolile transmisibile sexual, pot fi uşor stopate sau tratate cu ajutorul unui tratament medicamentos.
Ginecologia foloseşte o serie largă de investigaţii diagnostice pentru stabilirea unui diagnostic corect: analize de laborator, histerosalpingografie, ecografie endovaginală şi abdominală, colposcopie, tomografie computerizată abdominală şi rezonanţă magnetică abdominală. Examenul citologic vaginal şi mamografia sunt examenele de bază în screeningul cancerului de col şi cancerului mamar, cele mai frecvente cancere din rândul populaţiei feminine.
Obstetrica reprezintă specialitatea medicală ce se ocupă cu naşterea respectiv ramura medicinei sau a chirurgiei care se ocupa cu fiziologia şi patologia sarcinii şi a naşterii, precum şi cu asistenţa în timpul naşterii şi în perioada de lăuzie (lăuza este o femeie care se află în primele 6-8 săptămâni după o naştere).
Serviciile de obstetrică cuprind diagnosticarea sarcinii şi monitorizarea clinică, de laborator şi ecografică a sarcinii, investigarea cauzelor de infertilitate şi depistarea la timp a anomaliilor cromozomiale. În această direcţie, în centru se pot efectua analize de laborator specifice (Fertilitate şi Determinări hormonale, Bacteriologie şi Serologie antibacteriană, Virusologie şi Serologie antivirală) şi investigaţii ecografice de ovulaţie şi de sarcină.
O dată ce o sarcină este confirmată, consultația obstetricală (control ginecologic specific femeii gravide) este prima investigație pe care o mămică trebuie să o facă, pentru o primă evaluare și pentru recomandarea setului de analize și investigații de pe perioada sarcinii.