13
iun.

Testul de sange care va putea detecta din timp toate tipurile de cancer

Anual, in Romania sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer si aproape 30.000 de decese sunt provocate de aceasta boala, in timp ce la nivel mondial milioane de oameni mor anual de aceasta teribila afectiune.

Aceste decese survin, mai ales datorita faptului ca oamenii afla ca sufera de cancer abia dupa aparitia simptomelor sau in urma unor teste precum mamogramele, semne care devin vizibile abia atunci cand cancerul a crescut si s-a dezvoltat atat de mult incat nu poate fi vindecat.

Pentru a reusi sa limiteze pierderile omenesti, cercetatorii s-au orientat asupra testelor de sange pentru a detecta aparitia unor tumori incipiente.  Prin secventierea ADN-ul anormal pe care tumoarea il elibereaza in sangele unei persoane, cercetatorii sunt cu un pas mai aproape de un test universal de sange pentru detectarea cancerului.

In prezent, prin aceasta  tehnica nu se pot detecta decat cancerele avansate, insa totul pare sa fie o problema de bani, deoarece, pe masura ce costurile secventierii scad, spun cercetatorii, testul va putea identifica si tumorile in faza incipienta.

Noul val de studii care se concentreaza asupra celulelor si ADN-ului eliberate in sange de catre tumorile canceroase, folosind acesti markeri pentru a urmari cresterea si raspandirea tumorilor si pentru a concepe tratamente personalizate. Testele ADN cauta modificari cunoscute in genele cancerului pentru a deosebi ADN-ul canceros de ADN-ul normal.

Specialistii au izolat, in timpul cercetarii, ADN-ul din mostrele de sange oferite de 10 pacienti cu forme avansate de cancer de colon si de san. Apoi, folosind cele mai noi metode de secventiere a ADN-ului, cercetatori au descifrat intregul genom al ADN-ului. Acest lucru a aratat ca toti cei 10 pacienti ce sufereau de cancer prezentau anomalii cromozomiale.  In schimb, atunci cand testul a fost efectuat pe 10 persoane sanatoase, niciuna nu prezenta astfel de anomalii.

Se pare ca, indiferent de tipul de cancer, celulele tumorale prezinta cromozomi alterati (de exemplu, acestia prezinta copii suplimentare ale unor gene). Acest lucru sugereaza ca un test care poate detecta anomaliile cromozomiale ar putea servi ca test general pentru identificare timpurie cancerului, ceea ce ar insemna salvarea a zeci de mii de suflete.