Pregătirea pentru analize

Recoltarea exudatului faringian se realizează corect dimineaţa, înaine de toaleta cavităţii orale şi înainte de a consuma alimente sau lichide. Dacă recoltarea nu se poate efecuta în aceste condiţii, trebuie să existe un interval de aproximativ 3-4 ore de la ultima masă sau ultimul periaj.

Foarte important este ca recoltarea exudatului faringian să se efectueze înainte de începerea tratamentului cu antibiotice sau alte substanţe antibacteriene.

Recoltarea probei pentru efectuarea culturii exudatului faringian se realizează în departamentul de recoltare probe biologice al laboratorului, de către personal calificat.

Atenţionări:

  • Nu deschideţi recipientul pentru urocultură până în momentul folosirii şi nu-l atingeţi în partea interioară;
  • Dacă sunteţi sub tratament cu antibiotic îl veţi întrerupe cu 72 de ore înainte de momentul recoltării (şi se menţionează acest lucru la predarea probei);
  • SE RECOLTEAZĂ DIRECT IN UROCULTORUL STERIL. PROBELE TRANSFERATE VOR FI CONTAMINATE, CU REZULTATE NECONCLUDENTE.

Tehnica de recoltare:

  • Proba se recoltează din prima urină de dimineaţă;
  • Vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun şi le uscaţi cu un prosop curat;
  • Vă faceţi toaleta zonei genitale cu apă şi săpun, clătind abundent cu apă curată;
  • Se lasă să curgă prima parte a jetului în vasul de toaletă şi apoi se recoltează în recipientul steril aproximativ 20ml, fără întreruperea jetului;
  • Se închide bine capacul recipientului şi se aduce la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.

Pregătirea pacientului:

Cu 3 zile înainte de recoltarea probei, pacientul trebuie să ţină un regim fără carne, peşte sau legume verzi şi se va întrerupe administrarea preparatelor cu fier – dacă este cazul, deoarece acestea pot da rezultate fals pozitive.

Recoltarea probei:

Proba se recoltează într-un recipient de plastic special pentru materii fecale (coprocultor). Se recoltează 2-3 porţiuni cât un bob de mazăre, din locuri diferite ale bolului fecal.

Trebuie verificat ca materiile fecale să nu fie contaminate cu sânge provenit din hemoroizi sângerânzi, cu sânge menstrual, urină sau alte secreţii.

Pacientul este rugat să recolteze porţiuni cu mucus, sânge, puroi din scaunul de emisie spontană (fără purgative uleioase sau laxative pe bază de cărbune) într-un recipient curat (nu din vasul de WC).

Se va recolta cu spatulă aproximativ 5 grame (o linguriţă ataşată coprocultorului), care se va introduce în recipient. NU SE VA UMPLE recipientul. Nu se vor lua antibiotice înainte de recoltarea probei.

Se recoltează materii fecale emise în mod spontan (fără purgative uleioase sau laxative pe bază de cărbune), prelevând din bolul fecal fragmente din diferite părţi.

De asemenea, se vor recolta şi trimite la laborator orice fragment suspect, mucozităţi în materiile fecale. De la recoltare se recomandă ca proba să fie trimisă la laborator în max. 4 ore, în caz contrar, proba se va păstra la frigider pentru maxim 24 de ore. Deoarece există perioade negative de eliminare a ouălor, sau formelor larvare, se recomandă 3 recoltări la interval de 3-4 zile.

NU SE PRIMESC RECIPIENTE UMPLUTE MAI MULT DE ¼.

Se recomandă evitarea consumului de alcool şi un regim hidric normal cu 24 de ore înainte de începerea recoltării şi pe întreaga durată a acesteia.

Prima urină de dimineaţă se aruncă.

În continuare, toată urina de peste zi şi de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri şi care se ţine închis la întuneric şi răcoare (într-o pungă de plastic sau folie de staniol la frigider).

Prima urină din dimineaţa celei de-a doua zile se adaugă peste urina strânsă.

Se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în perioada de 24 de ore.

Din recipient (după agitare uşoară pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazează cca 50 ml urină într-un recipient procurat de la farmacie.

Se notează pe acest recipient volumul de urină total strâns în cele 24 de ore.