
Simptomele, dignosticul si tratamentul bolii de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune digestiva cronica determinata de refluarea continutului gastric acid din stomac in esofag, din cauza relaxarii inadecvate a sfincterului esofagian inferior. Acesta afectiune considerata de specialistii in gastroenterologie o suferinta a lumii moderne, ca urmare a a stilului de viata alert, ce nu mai permite o alimentatie corecta si echilibrata.
Boala de reflux gastroesofagian este de doua tipuri. Cea mai frecventa forma a bolii este cea cu acid pentru ca stomacul se afla in imediata apropiere a esofagului. De asemenea poate exista si esofagita cu bila, esofagita alcalina intalnita mai ales la persoanele care au suferit diverse operatii pe stomac.
Principalii factori de risc
Din pacate, cauzele aparitiei bolii de reflux gastroesofagian nu sunt pe deplin cunoscute, insa exista o serie de factori favorizanti. Spre exemplu, obezitatea, sarcina la femeile gravide, fumatul, consumul de alimente picante, consumul de bauturi alcoolice si carbogazoase sunt cei mai importanti factori de risc importanti. Mancatul inainte de culcare sau administrarea unor medicamente precum anticonceptionalele, favorizeaza de asemenea boala de reflux gastroesofagian.
Simptome
Pirozisul, clasica arsura pe care o resimte si o persoana sanatoasa din cand in cand, este cel mai comun simptom in boala de reflux gastroesofagian . Senzatia de arsura retrosternala are un caracter ascendent, pleaca din piept si uneori urca spre gat. Unii pacientii simt chiar acreala in gura pentru ca acidul clorhidric din stomac ajunge in cavitatea bucala. Acesta este simptomul cel mai obisnuit, dar mai sunt si alte simptome legate de tubul digestiv. Uneori pacientii inghit greu pentru ca in urma refluxului se produc leziuni in esofag care duc la ingustarea acestui tub care face legatura dintre gura si stomac. Alteori pacientii simt durere in spatele sternului si foarte rar prezinta simptome care nu tin de tubul digestiv (tuse, raguseala pentru ca in timpul noptii sucul gastric intra in laringe si produce inflmarea laringelui).
Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul se stabileste in doua moduri in functie de varsta pacientului. Daca pacientul este tanar, descrierea suferintei fizice este suficienta pentru ca medicul specialist sa formuleze un diagnostic. A doua metoda de diagnostizare vizeaza pacientii trecuti de prima tinerete, care prezinta semne de alarma cum ar fi inghititul dificil, anemie sau scadere in greutate. In acest caz se impune examenul endoscopic, insa cea mai buna metoda de diagnosticare este monitorizarea ph-ului, stabilindu-se astfel nivelul de aciditate din stomac.
Tratament
Cum se intampla si in cazul multor altor afectiuni, cel mai bun tratament in tratarea bolii de reflux gastroesofagian il reprezinta adoptarea unui stil de viata sanatos. Astfel trebuie evitate alimentele foarte condimentate, grasimile de origine animala, bauturile carbogazoase si fumatul. In ceea ce priveste tratamentul medicamentos sunt recomandati inhibitorii de pompa de protoniu. Insa nu toti pacientii sunt ajutati de aceste medicamente si atunci este necesara adaugarea unei noi terapii medicamentoase. Este foarte important sa mergeti la medicul specialist pentru a va consulta si pentru a va administra tratamentul corect.